Saturday, October 29, 2011

Nasi Goreng Kampung Sodap

Alhamdulillah..kenyang..makan nasi goreng kampung + air barli with my hubby and friends..sangat sedap hingga pinggan tersebut sangat bersih tanpa sebarang sisa! Clear beb!! Nasi tu yang sodap ke aku yang lapor???? hehehehe..btw, keenakkannya memang jelas terasa..

Rasa ikan bilis dia..rasa kangkung dia..rasa macam ada belancan pun ada..nasi goreng kampung taruk belacan ker??? aishh..xpernah plak cuba buat resepi nasi goreng kampung..biasa duk buat nasi goreng sendiri jerrr..heh3..

Camne nak buat si dia a.k.a nasi goreng kampung yang sodap 2? Ekin try la google tengok resepinye..ni la dia..


(Ini gambar 'pinjam' aje..)

Bahan-bahan (4 org):
5 senduk nasi - lagi sedap kalau guna nasi sejuk
200gm dada ayam - dipotong kecil2/kiub
secekak sayur kangkung - dipotong 3cm
5 sudu besar air masak
3 sudu besar minyak

Bahan2 B:
1 sudu besar garam
7 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
segenggam ikan bilis - direndam sekejap
7 biji cili api - kalau nak pedas boleh tambah


Cara2:

1. Tumbuk semua bahan2 B tapi jangan terlalu lumat dengan menggunakan batu tumbuk. Jangan letak air sewaktu menumbuk cukup sekadar baki air basuhan ikan bilis dan bawang yang melekat pada bahan2 tersebut
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan2 tumbuk tadi hingga bawang menjadi kekuningan dan naik bau dengan api yg sederhana besar
3. Masukkan pula ayam dan goreng sehingga ayam empuk
4. setelah itu masukkan air dan masukkan kangkung (masukkan batang dahulu supaya cepat empuk).Masak selama 1 minit dan kecilkan sedikit api. Boleh ditambahkan garam jika perlu
5. Masukkan nasi dan gaul hingga sebati
6. Setelah itu bolehlah dihidangkan bersama2 telur goreng mata kerbau

P/s: hahaha..boleh try..& ternyata! Xada belacan!!

No comments:

Post a Comment